Case study: Lootjestrekken.nl

Als developer ben ik altijd op zoek naar dé stap verder, niet persé in salaris, maar vooral in de toepassing van vakinhoudelijke kennis. Daarnaast heb ik een onuitputtelijke bron van nieuwsgierigheid, wat mij drijft om te onderzoeken en de vraag te stellen; “Hoe werkt dit?”. Ik heb mijzelf daarom voorgenomen om te beginnen met het schrijven van case studies, om mijn onderzoekende drang te vervullen en om tegelijkertijd nieuwe vaardigheden te leren.

Lootjestrekken.nl

Lootjestrekken.nl is een website waarop gebruikers een groep aan kunnen maken met familie of vrienden om vervolgens, zoals de naam al zegt, lootjes te kunnen verdelen met daarop alle namen. Op een getrokken lootje staat de naam van een deelnemer die ook een verlanglijstje toe kan voegen. Zelf gebruik ik en mijn familie de website ook, vooral tijdens Sinterklaas en Kerst, om voor een afgesproken bedrag een cadeautje te kopen voor de getrokken persoon.

Waarom lootjestrekken.nl als case study? Simpel, respect voor het product dat is neergezet! Helemaal wanneer je leest dat binnen een paar jaar van een half miljoen getrokken lootjes naar 12 miljoen lootjes zijn gegroeid, naast het feit dat ze ook nog actief zijn buiten Nederland. Zoals ik al aangaf gebruik ik de website zelf ook en zie ik te eenvoud van het concept, wat normaal op papier afspeelde in de woonkamer. Ik krijg dan de gedachte; “dit zou ik toch ook kunnen bouwen?”. Dit bedoel ik niet oneerbiedig, maar wederom juist de eenvoud van het concept en de kern techniek die achter de website zit:

  • Het uitnodigen/toevoegen van familie en/of vrienden aan een groep
  • Het automatisch verdelen van lootjes
  • Het aanmaken, bijhouden en updaten van een verlanglijstje
  • Het ophalen van cadeau suggesties vanuit een affiliate API

Tijdens het persoonlijke gebruik van lootjestrekken.nl spoken de volgende gedachten door mijn hoofd; “dit werkt niet helemaal lekker”, “ik zou dit denk ik anders hebben gedaan” en “als ik het toch zou bouwen, waarom zou ik . . . niet toe kunnen voegen?” In mijn ogen zijn er hier en daar nog onderdelen om een dergelijke website als lootjestrekken.nl te verbeteren in de vorm van nieuwe/extra functionaliteit óf de flow van de gebruiker aan te passen.

Mooie uitdaging lijkt mij!

Pica Pica

Pikachu? Nee Pica pica is de Latijnse benaming voor de ekster! Oké, leuk, maar wat heeft dit te maken met de case study? PicaPica is de naam van mijn poging om lootjestrekken.nl na te maken, gebaseerd op het verzamelgedrag van de ekster. Althans, ik denk dat de ekster veel verzameld omdat ik vroeger veel heb gekeken naar de Japans/Nederlandse tekenfilmserie Alfred Jodocus Kwak, waarin Pikkie de ekster een enorme verzamelwoede had. Ik vond het een mooie samenkomst, een verlanglijstje met daarop een verzameling van verschillende cadeaus en een dier wat glimmende voorwerpen verzameld in een nest.

Plan van aanpak

Hoe zorg ik ervoor dat PicaPica net zo groot wordt als lootjestrekken.nl? Heel hard werken, maar dat is niet het doel van deze case study. Mijn doel is om een zelfde soort dienst te kunnen ontwikkelen zoals lootjestrekken.nl dat nu is met daar bovenop (in mijn ogen) verbeteringen en potentiële nieuwe functionaliteit.

Laravel als back-end

Omdat ik geen idee heb van wat er achter loootjestrekken.nl zit als back-end systeem, kies ik zelf voor een framework waar ik bekend mee ben en dat is het PHP framework Laravel. Ondanks dat ik meerdere websites gebouwd heb met Laravel leer ik toch elk project weer iets nieuws. Ik ben ooit mijn development carrière begonnen als WordPress developer, waar ik mijzelf de basis van PHP heb aangeleerd. Het werken met PHP is al die jaren blijven plakken en ik kan er aardig mee uit de voeten tegenwoordig. Daarnaast is Laravel een heel makkelijk framework om snel zelf functionaliteit op te zetten zoals data opslag, authenticatie en mailings. Dit is ook meteen de functionaliteit van de app wat ik binnen Laravel wil onderbrengen, de authenticatie van de gebruiker, het opslaan en updaten van groepen en verlanglijstjes, het benaderen van een affiliate API en het automatisch mailen van toegevoegde gebruikers aan een groep. Kortom, ik ga Laravel gebruiken om mijn API te bouwen.

VueJS als front-end

Iets waar ik nog niet heel lang mee werk is Vue. Waar normaal gesproken mijn keuze valt op React, heb ik nu voor de uitdaging gekozen om iets te doen waar ik nog niet vaak mee heb gewerkt. Vue is een JavaScript framework wat net als React gebruikt wordt om webpagina’s interactief te maken door middel van foto gallerijen, drag en drop functionaliteit of zelfs hele websites, zoals lootjestrekken.nl. Net zoals ik bij een React zou doen wil ik van PicaPica een zogenaamde SPA (Single Page Application) gaan bouwen in Vue en mijn Laravel back-end te benaderen door middel van API calls.

Bol.com als affiliate

Waar lootjestrekken.nl geld mee verdient is affiliate marketing. Affiliate marketing is er in vele soorten en maten, maar hoe lootjestrekken.nl het doet is enorm slim. Het moment dat je een verlanglijstje maakt bij jouw lootje, kun je gebruik maken van de cadeau zoeker. Dit is een soort zoekmachine om cadeaus te vinden binnen een bepaald budget. Je kunt hier direct op de naam van het cadeau zoeken of op basis van type persoon je bent (man/vrouw, interesses, etc). Het zoeken wordt gedaan in verschillende webshops, zoals Bol.com, Hema, Douglas, Etos en AKO. Heb je een cadeau gevonden, plaats je die met 1 klik op je verlanglijstje, super handig! Degene die jouw lootje heeft getrokken kan dan direct op jouw lijstje door middel van een link naar de betreffende webshop, om vervolgens het cadeau aan te schaffen. Wat de gebruiker niet weet is dat lootjestrekken.nl beloont wordt door deze (web)winkels, door een klein percentage van het totale bestede bedrag te krijgen. Reken maar uit hoeveel dit is wanneer dit gebeurd voor alle 12 miljoen getrokken lootjes van 2019, dat zijn serieuze bedragen!