Hoi, ik ben Thomas Schmidt! Geboren in Amsterdam, opgegroeid in Almere, gestudeerd in Breda en nu wonend in Leiden. In mijn vrije tijd sta ik op mijn crosstrainer (in combinatie met Netflix of Disney+) maar met mooi weer ben ik ook buiten hardlopend te vinden. Naast sporten werk ik graag aan mijn eigen projecten, vaak problemen of ideeën om problemen op te lossen in de vorm van websites en applicaties.
Hoe het begon…
Ik ben begonnen als stagiair WordPress developer bij een online marketing bedrijf, waar ik nauw samenwerkte met andere developers, SEO- en SEA specialisten. In die tijd studeerde ik en werkte ik parttime bij de Albert Heijn. Dit heeft ertoe geleid dat ik tijdens mijn stage een mobiele applicatie heb ontwikkeld, genaamd Weet, welke ik op het hoofdkantoor van Ahold heb mogen presenteren. Het idee achter de app was dat mensen in de supermarkt sneller en makkelijker aan toegankelijke product informatie kun komen. Door middel van het scannen van een QR-code bij het schap kregen klanten informatie over o.a. aardappelen, groenten en fruit. De app staat niet meer online, maar achter de schermen wordt er gewerkt aan een opvolger!
Na mijn stage heb ik mijn eerste echte persoonlijke project proberen te realiseren, genaamd Sportduel.nl. In die tijd was ik een fanatieke voetballer die vaak tegen het probleem aanliep dat voetbalwedstrijden werden afgelast door het ontbreken van tegenstanders of het weer. Mijn oplossing hiervoor was het opzetten van een web applicatie waarbij het heel makkelijk moest zijn om, op het laatste moment, een gelijkwaardige tegenstander te kunnen vinden om (wanneer een tegenstander zich afmeldde) toch nog te kunnen voetballen. Dit begon als WordPress website, maar vanwege de steeds groeiende vraag maatwerk functionaliteit heb ik ervoor gekozen hier een Laravel applicatie van te maken. De website kwam vlak voor de eerste Covid-19 besmettingen online, wat een enorme rem was op de groei. Daarnaast was het heel lastig om voet te krijgen tussen de bestaande concurrentie (zoals Facebook voetbal groepen en soortgelijke websites. Dit heeft mij besloten om per 2023 te stoppen met dit project.
Omdat ik niet zonder een eigen project kan zitten, om nieuwe ideeën toe te passen, uit te proberen en bij te blijven met als maar vernieuwende technieken, werk ik momenteel met veel plezier aan mijn eigen Cocktail recepten website. Ooit begonnen als simpel tooltje waarmee ik thuis, op basis van flessen alcohol die ik in de kast heb staan, cocktail recepten kon zoeken. In een kleine 3 jaar trekt de website, organisch, maandelijks 16.000 unieke bezoekers! Hierbij heb ik alleen SEO en optimalisatie technieken toegepast om de website zo snel mogelijk te maken. Daarom ben ik nu ook stappen aan het zetten om SEO content te schrijven om ook in relevante zoektermen of in een combinatie van zoektermen gevonden te kunnen worden. De website is net als voorgaande projecten ontwikkeld in Laravel en heb ik draaien op een eigen VPS. Dit scheelt enorm in laadtijden omdat de server bijvoorbeeld niet met andere bedrijven gedeeld wordt. Daarnaast kan ik ook gebruik maken van PHP modules, die op een shared hosting pakket vaak zijn uitgeschakeld, die bijvoorbeeld afbeeldingen naar next-gen bestandstypen om kunnen zetten.
Toegankelijkheid
Voor mij is de rode draad door al mijn projecten altijd gebruiksgemak geweest. Hoe kan mijn bezoeker of gebruiker snel toegang krijgen tot een dienst of informatie en is deze informatie ook makkelijk te begrijpen. Daarom leg ik ook veel focus op digitale toegankelijkheid. Digitale toegankelijkheid of web accessibility houdt in dat content op websites, in applicaties of in audio/video bruikbaar en begrijpelijk is voor iedereen, dus ook voor mensen met een functiebeperking. Denk bijvoorbeeld aan mensen die blind of kleurenblind zijn, doof of slechthorend, maar ook motorisch beperkt, zwakbegaafd, autistisch of laaggeletterd. Ik ben daarom actief bezig met het volgen cursussen en opleidingen om op dit gebied meer kennis te vergaren.
Mijn ‘stack’
Door mijn nieuwsgierige aard heb ik een brede kennis van het ontwikkelen van websites en applicaties. Ik beheers daardoor verschillende programmeertalen en frameworks zoals onder andere HTML, CSS (Bootstrap en TailWind), PHP (WordPress en Laravel) en Javascript (Vanilla, jQuery en VueJS). Dit stelt mij toe in staat om naast de reguliere oplossingen, zoals plugins, ook nieuwe, maatwerk functionaliteit toe te voegen.
Naast het gebruik van verschillende programmeertalen heb ik ook kennis en ervaring met technisch SEO, website optimalisatie, digitale toegankelijkheid en affiliate marketing. Methoden en werkwijzen die ik dagelijks toe probeer te passen in de projecten waar ik aan werk. Dit zijn vaak WordPress websites maar ook maatwerk applicaties ontwikkeld met Laravel, een PHP framework.
Projecten
Een greep uit de opgeleverde projecten