Hoe stop je spam reacties op WordPress

1. Verminder het aantal toegestane links in reacties

Zoals eerder vermeld zijn de meeste spam reacties zo ontworpen dat er links aan toegevoegd worden, in hoop dat mensen er op klikken en in. Een hele simpele manier om dit tegen te gaan is om het aantal links in reacties te beperken. Het klopt dat ‘echte’ gebruikers hierdoor ook minder links kunnen plaatsen in reacties op jouw bericht, maar het vertragen van spammers op deze manier is naar mijn mening een waardevol offer om te maken.

Navigeer van jouw WordPress dashboard naar Instellingen → Discussie en zoek naar Reacties modereren om deze aanpassing door te voeren:

Hier kun je de beslissing maken hoeveel links er toegestaan zijn in een reactie voordat deze als Wachtend wordt gemarkeerd. Je kunt het getal zelfs terugbrengen naar 0 wanneer je alle links die in reacties geplaatst worden wilt controleren.

2. Maak een ‘Zwarte lijst’ voor woorden

Veel spam reacties zijn hetzelfde of bevatten woorden die vaak gebruikt worden in spam reacties. Dit maakt reacties voor ons makkelijk te herkennen, om ze vervolgens automatisch binnen WordPress te markeren als spam. Je kunt heel simpel een zogenaamde ‘zwarte lijst maken met sleutelwoorden waar WordPress naar moet kijken om reacties te markeren als spam, wanneer een reactie een van deze woorden bevat.

Om dit te doen navigeer je van jouw WordPress dashboard naar Instellingen → Discussie en zoek naar Zwarte lijst:

Hier kun je een lijst vab woorden toevoegen. Wanneer een bericht één van deze woorden bevat, zal de reactie automatisch verplaatst worden naar naar de prullenbak. Het is belangrijk om de juiste woorden te kiezen, zodat ‘echte’ reacties niet automatisch worden verwijderd. Voor suggesties kun je op Github de comment blacklist for WordPress bekijken.

3. Maak reacties alleen voor geregistreerde gebruikers mogelijk

Het doel van meeste spambots is om zo veel mogelijk reacties te posten op zoveel mogelijk berichten, pagina’s en websites. Dit betekent dat wanneer jij het moeilijker maakt voor hun op reacties te plaatsen op jouw site, ze misschien sneller door gaan naar het volgende doelwit.

Dit kun je bereiken door reacties alleen mogelijk te maken voor bezoekers die een regeistreerd account hebben op kouw website. Dit is een extra barrière tussen spammers en jouw reactie sectie. Als bonus motiveer jij jouw bezoekers om een account te registreren voor jouw site om eventueel vragen te stellen over jouw content.

Deze optie is ook te vinden bij Instellingen → Discussie. Zoek naar Overige reactie-instellingen:

4. Stel handmatige reactie controle in

In een notendop, reactie controle is een proces waarbij enkele of alle reacties door een persoon goedgekeurd moeten worden om zichtbaar te zijn op jouw website. Reacties komen standaard binnen met de status Wachtend. Als je de tijd en het geld ervoor hebt om dit te (laten) doen, is dit een slimme strategie.

In WordPress kun je de reactie review optie heel makkelijk aan zetten. Ga naar to Instellingen → Discussie, en selecteer de optie Reactie moet handmatig worden goedgekeurd bij deVoor een reactie verschijnt opties.

Door deze optie aan te zetten wordt aan alle reacties de status Wachtend gegeven, totdat ze handmatig nagekeken zijn. Hierbij heb je zelf de keuze in welke reactie te zien zal zijn op jouw website of dat deze weggegooid moet worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *